Kam za poznáním během lockdownu? Zkuste Facebook Národního muzea

Česká muzea jsou již několik měsíců návštěvníkům uzavřena, ale to neznamená, že musí zcela usnout na vavřínech. Řada z nich se o to více zaměřila na své sociální sítě, prostřednictvím kterých přináší zájemcům zajímavosti ze svých sbírek. Velmi kreativně k této aktivitě přistoupilo Národní muzeum, které jednotlivé videopříspěvky nazývá Muzejními jednohubkami. Je libo jednohubku archeologickou či etnografickou?

Za vědomostmi na Facebook
Národní muzeum sleduje na Facebooku téměř 30 tisíc lidí. Kromě této sociální sítě se největší české muzeum věnuje také Instagramu a Twitteru. Právě na Facebooku je obsah patrně nejrozmanitější a chcete-li dostávat skutečně nejvydatnější mix obsahu, doporučit lze právě Facebook. 

Pokud to ovšem s prohlídkou aktuálních výstav myslíte skutečně vážně a jste ochotni si vyčlenit alespoň hodinu času v kuse, je lepší opustit prostředí sociálních sítí a vydat se na web www.nm.cz. "Přesouváme se za vámi do online prostředí. Naše výstavy si můžete užívat i z pohodlí a bezpečí domova. Zapněte si počítač a společně s našimi kurátory prozkoumejte aktuální i již ukončené výstavy," láká Národní muzeum. Po zvolení vybrané výstavy se přesunete do prostředí portálu exhibition.indihu.cz, které je uzpůsobeno na prohlížení audiovizuálního obsahu. To vám dokáže téměř plnohodnotně nahradit požitek z výstavy - i když přiznejme si, dojem z mamuta v životní velikosti se zatím přes obrazovku přenést nepodařilo. O důvod více těšit se na konec lockdownu. 

Jednohubky, které zachutnají
Ale zpět k Facebooku. Národní muzeum k jeho správě přistupuje velmi pečlivě a originálně. Vyniká i v komunikaci, například tím, že odpovídá na každou recenzi. Příspěvky jsou nejen edukativní, ale dávají možnost nahlédnout do zákulisí této instituce. Například nedávno si sledující mohli prohlédnout přípravy nové přírodovědecké expozice.

Nejzajímavějším obsahem jsou ale videa. Jsou vždy věnované určitému tématu či osobě. Nejnovější jednohubka vyšla v den narozenin skladatele Bedřicha Smetany, a tomuto hudebnímu géniovi byl věnován i graficky velmi dobře zpracovaný medailonek. Pardon - jednohubka! Národní muzeum za tento počin sklízí od followerů pochvalu, a rozhodně zaslouženě. 

(úvodní foto: Národní muzeum)