Nejsledovanější Facebook má nově Ministerstvo zdravotnictví, po letech předběhlo Ministerstvo zemědělství

Zájem Čechů o informace týkající se pandemie koronaviru zamíchal pořadím nejsledovanějších účtů ministerstev na sociální síti Facebook. Jak jsme před časem psali, dlouho mělo nejsledovanější facebookovou stránku resort Ministerstva zemědělství ČR se zhruba 33 tisíci sledujícími. To se ale změnilo. 

Roky 2020 a 2021 byly i na sociálních sítích poznamenané celosvětovou pandemií, přičemž ministerstev zdravotnictví všech zemí se samozřejmě týkala ze všech nejvíce. Aktuální informace o počtech nakažených, opatřeních a doporučeních byl obsah, který byl mezi uživateli žádaný a sdílený. Možná i to stálo za raketovým nárůstem počtu sledujících Ministerstva zdravotnictví České republiky. To má nyní přes 36 tisíc fanoušků, respektive uživatelů, kteří stránku označili jako "to se mi líbí". Zajímavé je, že vedle těchto 36 tisíc uživatelů sleduje účet navrch ještě 84 sledujících. Stránka www.facebook.com/mzcr.cz tak má snad ze všech českých veřejných úřadů největší rozdíl mezi "fanoušky a followery", což může souviset s tím, že řada uživatelů se zkrátka nechtěla stát "fanoušky" ministerstva, ale zajímal je jím publikovaný obsah. 

Ministerstvo zdravotnictví na Facebooku též publikuje zdařilé infografiky. To, co tvoří samo ministerstvo, působí jednotně a profesionálně zpracované. Příspěvky jsou psané též čtivě, čemuž dopomáhají i emotiky a prolinky. Nemilou zprávou je, že Ministerstvo zdravotnictví zrušilo svůj Instagram. 

Zajímavé je, že mezi trojici nejsledovanajších ministerských FB účtů v současné patří i účet Ministerstva zahraničních věcí, který je mimochodem 2. nejstarším českým účtem ministerstva na Facebooku. Funguje již od roku 2011. Vysoký nárůst fnaoušků vzhlede k situaci ve světě nyní zaznamenává Ministerstvo obrany. Jediným českým ministerstvem bez FB stránky je doposud Ministerstvo financí. Na Facebooku sice stránka Ministerstvo financí ČR existuje a dokonce občas i publikuje obsah, o oficiální prezentaci ministerstva se ale nejedná, přestože disponuje "modrou fajfkou" indikující, že se o oficiální stránku jedná.