Vrchol kreativity a důvtipu. Praha 3 má nejlepší zpravodaj v Praze

Porovnávat mezi sebou periodika největších pražských městských částí není vůbec jednoduché. Jsou takřka všechna na vysoké úrovni, a to jak po textové, tak po grafické stránce. V rámci soutěže Radniční listy roku 2021 jsme podrobně zkoumali 21 tištěných zpravodajů městských částí s více jak 10 tisíci obyvateli. Zaujalo nás mnoho z nich. Vítězem však může být pouze jedno. Letos jím jsou Radniční noviny MČ Praha 3. 

1. místo: Městská část Praha 3

Radniční noviny, 50 bodů z 50

Radniční listy třetí pražské městské částky prošly výraznou obněnou na začátku roku 2020. Reagovaly tak na postupné zavádění nové vizuální identity, která vzešla z designérské soutěže pořádané odbornou organizací CZECHDESIGN a jejímž autorem je Jakub Vaněk Studio. 

A právě to, jakým způsobem noviny pracují s poměrně ojedinělým vizuálním stylem je na české poměrně naprosto nevídané a vzácné. Radniční listy jsou velmi originální, zábavné a informačně nabité. Přitom boří několik mýtů a od všech ostatních radničních zpravodajů se v mnohém liší. 

Noviny kupříkladu názorně ukazují, že není potřeba tisknout na "křídový" papír. Radniční listy Prahy 3 vychází v nákladu 65 tisíc kusů na recyklovaném neběleném "nažloutlém" papíře, a přesto vypadají skvěle: zejména díky k papíru se hodícím pastelovým barvám a jednoduché, elegantní a vzdušné grafice. 

Obálka je jednoduchá, nepřekombinovaná, volí vždy jeden titulní obrázek či grafiku. Podstatně lépe vypadají čísla s kresbou místo fotografie, ale i "fotografické" obálky vypadají příjemně. 

Opravdový skvost ale na čtenáře čeká uvnitř. Noviny jsou po grafické stránce propracované do každého detailu. Dokonce i inzerce podléhá úpravě do zavedeného vizuálnímu stylu. Zároveň ale nikdy neztrácí důvtip a originalitu. Neexistuje, aby se v novinách objevilo cokoli, co by dojem z vizuální stránky kazilo. 

Postupovat přísně podle zavedených pravidel ale nemusí být na úkor kvality - naopak. V listech Prahy 3 se pobavíte i u vizuálu žádajícího majitele psů, aby uklízeli exkrementy. Je vizuálně zajímavý, poutavý, vtipný a zároveň zapadá do celkového konceptu novin. Vše podtrhují příjemné čitelné fonty, barvy a neotřelé nápady. 

To samé se týká i samotného obsahu. Noviny pojímají jak dění z rady a zastupitelstva městské části, tak místní kulturu, sport, přírodu, činnost spolků a klubů. Nechybí ani černá kronika pojmenovaná Kriminálka Žižkov. Vše je psáno odlehčeně a čtivě. Větší texty doplňují tematické kresby a grafické prvky. Čtenář si dále může vybrat mezi tématy z historie, rozhovory s osobnostmi spjatými s Žižkovem a okolím, ale mezi krátými literárními útvary v rubrice Imaginárium. Nechybí křížovka, ale také vtipné rébusy či antistresová omalovánka. 

Do radničních vizuálů, například věnovaným osvětě proti koronaviru či zmiňované pejskařské kampani, jsou zapojeny známé osobnosti včetně Zdeňka Svěráka či Ondřeje Vetchého. Kampaň pracuje vtipnými hesly a kreativně využívá logo Prahy 3.

Rubrika pro příspěvky zastupitelů též obsahuje zajímavý prvek. Aby se čtenář lépe vyznal v tom, který zastupitel je "koaliční" a "opoziční", grafik ke každému příspěvku přidává šrafovaný či plný "puntík".

Zajímavé jsou i zadní strany Radničních listů. Dokonce natolik, že by klidně mohly zastat roli obálky. 

Co novinám možná trochu chybí, je poněkud důkladnější vhled do činnosti zastupitelstva, výborů a komisí. Radě a zastupitelstvu je věnován v každém čísle sloupek, ale přece jen by pro plnou informovanost nebylo od věci věnovat například přijatým usnesením větší prostor, případně častěji představovat fungování jednotlivých odborů úřadu. 

(foto: FB MČ Praha 3)

Kritérium
Grafické zpracování
Texty
Obálka/titulní strana
Kvalita fotografií
Rozsah
Originalita a rozmanitost 
Přiměřenost citací a fotek politiků
Praktičnost informací
Edukativní obsah
Zábavní obsah

Body 
10 (10)
10 (10)
5 (5)
5 (5)
3 (3)
5 (5)
3 (3)
3 (3)
3 (3)
3 (3)

titulní strana

ukázka sazby

ukázka sazby

ukázka sazby

ukázka sazby

ukázka sazby