V soutěži o nejlepší radniční listy malých obcí uspěla Loučná nad Desnou

První výsledky letošního ročníku soutěže o nejlepší radniční zpravodaje jsou tu. I letos měla porota velmi obtížné rozhodování. 

V kategorii municipalit do 2 tisíc obyvatel jsme letos hodnotili 86 radničních listů. Na prvním místě se umístila obec Loučná nad Desnou, která se nachází v šumperském okrese. 

Magazín Loučenské ozvěny porotu zaujal takřka po všech stránkách svou vysokou kvalitou zpracování. Hodnocena byla tři vydání letošního roku.

Loučenské ozvěny vychází 5x ročně. Na obsahu se významnou měrou podílí starostka obce Petra Harazímová a referentka Nela Sedláčková. Do tvorby periodika jsou zároveň zapojeny místní organizace a zájmové spolky, což je vždy vítané. Grafické zpracování zajišťuje externě společnost Creative Republic.

Grafické zpracování periodika je vynikající. Je velmi přehledné, pracuje s moderními fonty, piktogramy, QR kódy a vkusně a nerušivě aplikovanými grafickými prvky - podkladové předěly, infoboxy a podobně. Velmi často jsou v sazbě užívány výřezy z fotografií, které ozvláštňují sazbu. Navíc jsou výřezy tvořeny opravdu profesionálně.

Kvalita fotografií je většinou velmi dobrá, ale ne vždy - jsou užívány snímky z různých zdrojů, a samozřejmě ne vždy může dění v obci zachycovat profesionální fotograf.

Obálka periodika je velmi vkusná, s minimalistickým designem, je na první pohled elegantní - jediné “navíc” je zde pouze logo obce, které ke zbytku příliš neladí, zejména kvůli jinému fontu. Kvalita fotografie na obálce je vždy prvotřídní.

Výběr témat je v pořádku, je zde kladen důraz na edukativnost a nechybí ani podrobné informace například o hospodaření obce.

Mírně “na hraně” je periodikum v oblasti politické přiměřenosti, jak zní název jednoho z hodnotících kritérií. Mírně nad obvyklou normou je zde počet fotografií starostky obce, stejně jako jejích autorských textů - což ale u menších obcí je obvyklé, neboť se na psaní textů ne vždy podílí najatý redaktor, a “pera” se tak musí chopit starosta či starostka obce. Na druhou stranu by ale periodikum mělo být střídmé v počtu fotografiích, na kterých představitele obce zachycuje, a právě to je faktor, který je u Loučenských ozvěn hraniční. Není ale do té míry, aby byla nutná bodová srážka.

Celkově jsou Loučenské ozvěny rozhodně příkladným periodikem pro všechny malé obce, které vydávají radniční listy. Ne pouze velká města mohou pro své občany vydávat opravdu profesionálně zpracované noviny.




Radniční listy roku 2023 - municipality do 2 tisíc obyvatel

1. Loučná nad Desnou
2. Obec Chlebičov
3. Obec Lety