Unikátní obálky magazínu Kladno. Která se vám líbí nejvíce?

Kladenské listy se umístily na skvělém druhém místě v soutěži Radniční listy roku 2019. V některých ohledech jsou nicméně nejlepší v celé zemi. A to zejména v přístupu ke grafickému zpracování a ve zpracování obálek zpravodaje. 

Nesuď knihu podle obalu, říká se, ale právě titulní strana u novin a obálka u magazínu je tím, co by mělo čtenáře na první pohled zaujmout. Pro radniční periodika to platí také a porota často už podle přední strany pozná mnohé, co se týká celkové kvality zpravodaje. Kladenské radniční listy se ale co do kvality obálky zcela vymikají a jsou v tomto ohledu opravdu nejlepší  mezi všemi 170 hodnocenými periodiky. 

Obálka magazínového typu je čím dál častěji volené řešení mnoha radničních zpravodajů. Je to rozodně dobré řešení.  Kladno se vydalo touto cestou na začátku roku 2020 - zde ale nutno podotknout, že neodstartovalo zcela šťastně. Obálka má velmi originální a krásnou hlavičku, nápis KLADNO je doslova uměleckým dílem. První číslo v roce 2020 publikovalo reportážní snímek ohňostroje, což mělo za následek rozmazanou spodní část fotografie a především velmi nemoderně vyhotovený nápis PF 2020, ale následující únorové číslo již patří k naprosté špičce a porotu opravdu velmi zaujalo tím, jak krásnou obálku lze vytvořit spojením originálního zpracování názvu zpravodaje a městské architektury. Kouzlo obálka skutečně tkví v nápisu, který kvalitní fotografii dodává ještě silnější dojem. Určitě by neškodilo držet se při tvorbě obálky jednoho konceptu, například právě městské architektury. A vynechat reportážní snímky, u kterých je vždy obtížné držet tak vysokou kvalitu. 

Magazín publikuje v každém čísle sloupek koaličního politického představitele, a to na 3. číslované straně. Tuto praxi nekritizujeme, byť jsou radniční listy, které postupují jinak a z našho pohledu vhodněji, ale jsou-li zveřejňovány tyto sloupky, poté vyvstává dotaz, kam se v magazínu “poděly” příspěvky opozičních zastupitelů. Nejsou v žadném dostupném vydání, a to ani formou anketních dotazů, ani formou zveřejněných příspěvků. To ale nutně neznamená kritiku pro redakce či politické vedení - pouze konstatujeme, že v magazínu nejsou, neboť může vysvětlení spočívat v tom, že je opoziční zastupitelé jednoduše nevytváří a neposkytují redakci. Rešerši v tomto ohledu porota neprovádí. 

Velmi kvalitně zpracované texty o historii města, doplněné o zajímavé fotografie a originálně zpracovanou grafiku. 

Zajímavě pojaté společenské rubriky (jubilea, výročí atd.). Prakticky celý obsah magazínu je zpracován velmi důkladně po stránce grafické. Pracuje se zde často s podkladovými 
barvami celých stran, což v kombinaci s fotkami bez okrajů vypadá velmi exkluzivně. 

Magazín spojuje  náročné a profesionální designové postupy se zachování praktičnosti.