Strážníci na Instagramu. Vybíráme zajímavé účty městských policií

Přiblížit práci městských strážníků lze i originálně a moderně. Některým českým městům a jejich městským policiím v tom velmi úspěšně pomáhá Instagram. Které účty nás zaujaly?

Přiblížit denní strážnickou rutinu, ukázat zákulisí policejní práce, propagovat nábor nových zaměstnanců a pobavit zajímavými či vtipnými příhodami. To jsou hlavní cíle účtů, které si městské policie zřizují. 

Nejsledovanější účet má Praha
Městská policie Praha na Instagramu doposud vyprodukovala největší množtví obsahu, souvisí to samozřejmě s celkovými personálními i finančními možnostmi. Účet @mp_praha sleduje téměř 7 tisíc uživatelů. Pražská městská policie publikuje příspěvky, které zachycují některé většinou kuriózní případy, ale i běžné situace všedního dne, které připomínají, že strážníci pouze nepokutují řidiče, ale pomáhají seniorům, zvířatům, při organizaci různých akcí či při dopravních nehodách. Účet pracuje i s formátem stories, a to na poměrně dobré úrovni. Některé příspěvky jsou velmi kvalitně vyfocené s kvalitní filtrací, přibližně polovina obshau je ale kvalitativně poplatná tomu, že snímky vznikají často přímo ze zásahu. 

Brněnští strážníci tasili pdcast Švestky
"Tvoje město v odlescích majáků," láká účet Městské policie Brno. I brněnští obyvatelé mohou činnost svých strážníků sledovat na Instagramu, konkrétně na účtu @mpbrno. Administrátoři publikují přibližně dva příspěvky týdně, což ale souvisí spíše se snahou publikovat opravdu kvalitní snímky. Formát stories účet zřejmě příliš nevyužívá, nedávno ale přišel s jinou zajímavou novinkou, a to vlastní podcast pojemnovaný Švestky valí pecky. Ten dokázal během pár dnů v poslechovosti překonat dokonce i některé pořady Českého rozhlasu. 

Pardubičtí strážníci na všech sítích
Trojici opravdu kvalitních účtů uzavírá Městská policie Pardubice, která nás pro změnu zaujala tím, že kromě Instagramu ji můžete sledovat i na Facebooku a Twitteru, kde má navíc opravdu vysokou sledovansot. Instragram používá spíše jako doplněk, ale například z hlediska clekového vzhledu feedu a jednotnosti úpravy fotografií je možná nejlepší ze všech. Odpovídá tomu i vysoká sledovanost účtu @mppardubice, který sleduje 2700 lidí. Bylo by vhodné uvažovat o úpravě ikonek archivu stories a úpravě bia. Naopak texty příspěvků jsou opět na výbornou. 

Na Instagramu působí také městská policie měst Zlín, Skuteč, Cheb a Chabařovice. Policejním "hegemonem" zatím ovšem zůstává samozřejmě účet Policie ČR, který sleduje 176 tisíc uživatelů. O tom ale zase někdy příště.