Šternberk zatím zůstane u starého loga, nové se lidem nelíbilo

Jak náročné je pro město vyměnit staré logo za nové, se přesvědčila radnice města Šternberk. Nedávno se vedení města rozhodlo pro změnu starého loga. Proti novému se ale vyslovily desítky lidí na Facebooku. Změna se proto odkládá. 

Současné logo znázorňuje siluetu kostela Zvěstování Panny Marie, znak a nápis „město Šternberk“. K výročí 700 let ho pro před čtvrt stoletím zpracoval grafik Ondřej Michálek. Jak je ale patrné na první pohled, do loga se již zakousl zub času a působí příliš těžkopádně. 

Nové logo mělo vzniknout z otevřené soutěže, do které se však - částečně vinou nízké finanční odměny - přihlásili především grafici-amatéři. Vedení města se žádný z došlých návrhů nelíbil, a tak se rozhodlo oslovit autora původního loga: „Oslovili jsme autora stávajícího loga, zda by ho nepřepracoval do modernější podoby. Přišel s úplně novým návrhem,“ uvedla mluvčí města Irena Černocká pro server iDnes.cz. Novou podobu loga město zveřejnilo na Facebooku, kde ale sklidilo posměch a kritiku. 

Zaslouženě? Podle našeho názoru nikoli. Nové logo působí rozhodně elegantněji a moderněji než to původní. Dokonce bychom se přikláněli k ještě radikálnější variantě, neboť modrá "hvezdička" v novém logu je tam již jaksi "navíc" a logo zbytečně komplikuje a tříští. 

Město Šternberk ale na hlasy kritiků dalo, a záměr vyměnit logo odložilo na neurčito. Přistoupilo ale zároveň k zajímavému experimentu - návrhy log z otevřené soutěže vystavilo v galerii, kde mohli návštěvníci hlasovat. Přestože nevzešel jasný vítěz, představitelé města si všimli zajímavého fenoménu. Přítomní návštěvníci reagovali pozitivně a mile, zatímco uživatelé sociálních sítí - mnohdy anonymní - byli kvůli novému logu často agresivní a vulgární. Jak se navíc ukázalo, mnohdy ani nešlo o obyvatele města, ale "náhodné kolemjdoucí". 

Městu Šternberk přesto náleží respekt a pochvala za to, že se k úvahám o změně loga odhodlalo. Věříme, že časem najde vhodný způsob, jak toho docílit. 

(úvodní foto: FB Město Šternberk)