Radniční listy roku v kategorii středních měst vyhrávají Hostivice, Tišnov a Dobříš

Přinášíme výsledky soutěže Radniční listy roku 2021! V dlouhodobém hodnocení jsme se zaměřili na kvalitu radničních listů českých obcí a měst od 2 do 10 tisíc obyvatel. V této kategorii jsme letos porovnávali 76 přihlášených radničních listů.
 

1. místo: Město Hostivice

48 bodů (maximum 50)

Hostivický měsíčník je skvěle zpracovávaný magazín středočeského města, které se rychle rozrůstá a za pár let zřejmě přeskočí do kategorie měst nad 10 tisíc obyvatel. Zatím se tak ale nestalo, a jeho periodikum jsme proto porovnávali ve střední "váhové" kategorii obcé a měst. 

Magazín vychází v nákladu 4600 kusů. Redakční radu netvoří zastupitelé, ale zaměstnanci městské příspěvkové organizace MKSH. Tato organizace zajišťuje i grafiku a zlom, což je poměrně unikum - město tím šetří nemalé náklady za externí dodavatele. Grafické zpracování je přitom jednou ze silných stránek Hostivického měsíčníku. Grafika sází na pestré výrazné barvy, což není vždy ideální, ale v tomto případě je s barvami pracováno citlivě. V magazínu se grafici snaží tvořit různé infografiky, najdeme zde hodně detailní práci a kreativní přístup. Skvělé je i to, že všechny publikované městské vizuály zřejmě též vznikají rukou stejného týmu, a tak je městksá komunikace sjednocenější. Bohužel nemůžeme plošně pochválit městské komunikační kanály - webové stránky jsou notně zastaralé, o sociální síně se stará zmiňovaná příspěvkovka, ale je patrné, že prioritou je práce na městském magazínu. 

Magazín obsahuje zajímavé rubriky. Například "Novinky z Evropy", kde najdeme stručný souhrn událostí z našeho kontinentu - například pro seniory to může být velmi užitečný pomocník s orientací v událostech poslední doby. Magazínu pomáhá to, že spoustu zajímavé obsahu dodávají místní organizace - od hasičů po městské policisty. Kvalitní a velmi obsáhlý je i informování o činnosti radnice - v magazínu najdeme opravdu vše, co zastupitelé, radní i starostka města rozhodnou. Zároveň se toto zpravodajství jeví jako vyvážené a netendenční. 

V čem vidím prostor ke zlepšení, je především obálka měsíčníku. Ta bývá často věnována známým osobnostem či osobám, se kterými je v magazínu hlavní rozhovor. Městský zpravodaj by ale měl vyzdvihovat především krásu městských zákoutí - ať už architekturu, přírodu či dění ve městě. 

Kritérium
DTP
Texty
Obálka
Fotografie
Kreativita, originalita
Nestrannost
Praktičnost
Edukativní obsah
Zábavní obsah
Rozsah

Body
10
10
4
4
5
3
3
3
3
3

2. MÍSTO: Město Tišnov

3. MÍSTO: Město Dobříš

4. MÍSTO: Město Frýdlant nad Ostravicí

5. MÍSTO: Město Hustopeče

6. MÍSTO: Město Jílové u Prahy

7. MÍSTO: Obec Kamenice

8. MÍSTO: Město Chrast

9. MÍSTO: Město Vodňany

10. MÍSTO: Město Kravaře


Hodnocení

Kritérium 
DTP
Texty
Obálka
Fotografie
Kreativita, originalita
Nestrannost
Praktičnost
Edukativní obsah
Zábavní obsah
Rozsah

Škála
1-10
1-10
1-5
1-5
1-5
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3

Rozbor jednotlivých kritérií najdete na konci tohoto článku. Bodové maximum je 50 bodů.

Pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj.