Radniční listy roku malých obcí má Hrádek, pomohl redesign a skvělé texty

Přinášíme výsledky soutěže Radniční listy roku 2021! V dlouhodobém hodnocení jsme se zaměřili na kvalitu radničních listů českých obcí a měst do 2 tisíc obyvatel. V této kategorii jsme letos porovnávali 71 přihlášených radničních listů.
 

1. místo: Obec Hrádek

49 bodů (maximum 50)

Moravskoslezská obec Hrádek vydává Hrádecké noviny, které jsme v minulém ročníku soutěže hodnotili velmi pozitivně zejména za kvalitu jejich textů. V čem měl ale magazín rezervy, bylo grafické zpracování. V půlce roku 2020 ale Hrádek přišel s kompletním redesignem svého periodika. 

Redesign přišel ve dvou fázích. Po první vlně úprav Hrádecký zpravodaj výrazně prokoukl a zbavil se zastaralých grafických prvků, ale sazba stále působila příliš překombinovaně. Poslení číslo novin se ale posunulo ještě o kus dál a vypadá skutečně příkladně ve všech ohledech. 

Obálka magazínového typu je elegantní a graficky čistá. Skvělá je volba loga místo obecního znaku. Vnitřní sazba je přímo ukázková. Jemné pastelové barvy grafických prvků, elegantní rozdělovníky, kombinace příjemně čitelného patkového a bezpatkového písma, propracované infoboxy a jednotně zpracované tabulky, skvěle zalomené fotografie, to vše magazín povyšuje na špičkovou úroveň. 

Hrádeckým novinám se daří držet velký rozsah, který je v kategorii municipalit do 2 tisíc obyvatel v této míře skutečně obdivuhodný. Redakce vybírá zajímavá témata, která navíc dokáže zpracovávat velmi čtivou formou a daří se jí publikovat kvalitní reportážní, ilustrační i historické fotografie. Magazín obsahuje kvalitně zpracované rubriky věnované historii, místnímu dění i aktivitám spolků. 

Hrádecké noviny si nepochybně zaslouží velkou pochvalu a letošní prvenství v kategorii obcí, měst a městysů do 2 tisíc obyvatel.

Kritérium
DTP
Texty
Obálka
Fotografie
Kreativita, originalita
Nestrannost
Praktičnost
Edukativní obsah
Zábavní obsah
Rozsah

Body
10
10
5
5
4
2
3
3
3
3

2. MÍSTO: Obec Tuchoměřice

3. MÍSTO: OBEC STATENICE

4. MÍSTO: Obec Hrdějovice

5. MÍSTO: Obec Babice nad Svitavou

6. MÍSTO: Město Železná Ruda

7. MÍSTO: Obec Tetín

8. MÍSTO: Obec Lety

9. MÍSTO: Obec Telnice

10. MÍSTO: Město Dubá


Hodnocení

Kritérium 
DTP
Texty
Obálka
Fotografie
Kreativita, originalita
Nestrannost
Praktičnost
Edukativní obsah
Zábavní obsah
Rozsah

Škála
1-10
1-10
1-5
1-5
1-5
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3

Rozbor jednotlivých kritérií najdete na konci tohoto článku. Bodové maximum je 50 bodů.

Pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj.