Ostrava vydává nejlepší zpravodaj v kraji, zaujme skvělými fotografiemi a grafikou

V rámci soutěže Radniční listy roku 2021 jsme podrobně zkoumali 20 tištěných zpravodajů velkých měst a obvodů (nad 10 tisíc obyvatel) Moravskoslezského kraje. Výsledek? Nejlepším zpravodajem je ostravský měsíčník RADNICE!!!. Rozhodování ale bylo velmi těsné - kromě periodika třetího největšího českého města nás zaujaly i radniční listy Opavy, Hlučína, Havířova, Třince a trojice ostravských městských obvodů: Jih, Poruba a Slezská Ostrava.

1. místo: Statutární město Ostrava

RADNICE!!!, 49 bodů z 50

Měsíčník RADNICE!!! vydávaný ostravským magistrátem je de facto jedním z nejvýznamnějších českých tištěných médií. Pro představu: má stejně velký náklad, jako Lidové noviny, Právo a Hospodářské noviny dohromady. Vychází totiž v nákladu přes 140 tisíc kusů. Magazín tiskne společnost Vltava Labe Press a roznos do schránek zajišťuje společnost Česká distribuční. Jaké jsou tyto noviny uvnitř a proč jsou podle nás nejlepší v kraji? 

Ostrava byla jedním z prvních měst, které do českého "grafického rybníčku" vneslo doslova tsunami. Jako lové logo si vybralo v roce 2008 pouhé tři vykřičníky. Městskou pokladnu navíc tehdy nevyšly právě levně. Takový krok by byl kontroverzní i dnes, natož před 13 lety. Postupem času se ale vykřičníky skutečně staly takřka legendou a dnes je najdeme doslova všude od policejních vozidel po obálku radničních listů. I zde mají vykřičníky své místo, a kromě nich také vždy poutavý titulní obrázek, to vše v elegantní a jednoduché sazbě. 

Ostravský magazín je unikátní právě kombinací skvělé grafické práce a kvalitních fotografií, které jsou navíc většinou dobře barevně sladěny až téměř "instagramovými filtry", což magazínu dodává šmrnc. Grafik skvěle pracuje s piktogramy, boxy a přestože se pohybuje na omezeném prostoru pouhých 16 stran, nebojí se dávat velký prostor fotografiím a grafickým prvkům - zvýrazněným citacím, infoboxům a ilustračním grafikám. 

Kvalita fotografií je v tomto měsíčníku opravdu velmi vysoká, jednoznačně bychom je mohli zařadit do TOP 10 v rámci celé ČR. 

Množství citací primátora města a jeho náměstkyň a námětsků je mírně nad průměrem, na druhou stranu periodikum nepublikuje například sloupek primátora, navíc prostor pro příspěvky zastupitelů je věnován pouze opozičním představitelům. RADNICI!!! tak považujeme za vyváženou, alespoň v porovnání s otatními radničními listy. 

Mrzí nás, že vychází pouze na 16 číslovaných stranách, na druhou stranu bereme v potaz výši nákladu a to, že obyvatel Ostravy dostává do schránky dvě periodika - magistrátní a "obvodní". 

(úvodní foto: FB - Ostrava!!! - oficiální stránky)

Kritérium
Grafické zpracování
Texty
Obálka/titulní strana
Kvalita fotografií
Rozsah
Originalita a rozmanitost 
Přiměřenost citací a fotek politiků
Praktičnost informací
Edukativní obsah
Zábavní obsah

Body 
10 (10)
10 (10)
5 (5)
5 (5)
3 (3)
5 (5)
3 (3)
3 (3)
3 (3)
2 (3)

titulní strana

ukázka sazby

ukázka sazby