Olympijský výbor řádí na TikToku: ukázka kreativní a úspěšné komunikace

TikTok je nejen mezi českými teenagery na špičce, mnozí na něm tráví více času než na Facebooku a Instagramu. A pokud zde produkujete tak trochu "ulítlý" obsah, dosáhnete tím v krátkém čase velkého úspěchu. Nyní v době konání Letních olympijských her se o to snaží Český olympijský výbor a světe div se, daří se mu to. 

ČOV není první česká instituce na TikToku. Zaujmout mladé se zde snažil už i Úřad vlády, nicméně spíše než teenagery zaujal především investigativní novináře zkoumající uzavřené smlouvy s influencery. ČOV vstoupil do vod TikToku bez skandálu, a navíc s úspěchem - v současné době má účet @olympijskytym téměř 15 tisíc followerů, číslo stále roste a s ním i počet "lajků" jednotlivých příspěvků. 

Co ČOV na TikToku publikuje? Správně pochopil, že nestačí pouze brát obsah z Instagramu či Facebooku a "klopit" ho na TikTok. Komunikační tým tvoří obsah unikátní - využívá přitom "trendy", tedy hudební podklady, na které jsou zdejší uživatelé zvyklí, a speciální druhy sestřihů, které zde taktéž dobře fungují. Nebojí se zavtipkovat - zlatý olympionik Lukáš Krpálek například upozorňuje, že s každým, kdo nebude sledovat olympijský účet, pořádně zatočí. V odpovědích na dotazy sledujících realizační tým zodpovídá důležité otázky, například zda už se pod některým ze sportovců zbořila poněkud zvláštní "kartonová" konstrukce postelí v olympijské vesnici. 

Účet slouží i coby sportovní medailové zpravodajství - ale opět odlehčeně a zábavně formou legračních animovaných karikatur sportovců. 

Obvykle radíme: raději "nebýt všude" a do některých specifických sociálních sítí se raději nepouštět. Pokud si nejsme jisti tím, že víme, jak funguje a co její uživatelé vyžadují. Platí to i o stále rostoucí aplikaci TikTok. České úřady a instituce zatím správně volí taktiku vyčkávat a účty si zde zatím nevytváří, patrně i na základě upozornění na nejasné zabezpečení dat uživatelů a napojení na čínské tajné služby. 

Komunikaci ČOV na TikToku doporučujeme sledovat všem, kteří o vstupu na tuto velmi specifickou aplikaci uvažují.