Olomoucké listy opět nejlepší v kraji

V rámci soutěže Radniční listy roku 2021 jsme podrobně zkoumali tištěná periodika velkých měst (nad 10 tisíc obyvatel) Olomouckého kraje. Výsledek? Nejlepším zpravodajem je opět měsíčník města Olomouc. I letos jsme ale museli vybírat mezi opravdu skvěle zpracovanými zpravodaji - mezi ty velmi vydařené řadíme i zpravodaj Šumperku, Uničova, Hranice a několik dalších. 

1. místo: Statutární město Olomouc

Olomoucké listy, 49 bodů z 50

Olomoucké listy i letos obhajují vítězství v krajském kole o nejlepší české radniční listy velkých měst. Letos jsme navíc přidali i pochvalu za olomoucký profil na Instagramu. Městu Olomouc se komunikace s veřejností opravdu daří. Svůj podíl na tom má i po mnoha letech sehraný tým pracovníků tiskového oddělení. Komunikace města je vizuálně sjednocená, elegantní a moderní.

Olomoucké listy vychází v současné podobě již druhým rokem. Grafické zpracování je kvalitní. Magazínové obálce vévodí vždy originální a poutavý snímek, který je i v konkurenci osatních velkých měst vybírán opravdu kreativně a mnohdy zábavně. 

Grafickou podobu na mnoha stránkách bohužel narušuje často nevkusná inzerce třetích stran - je škoda, že inzeráty mnohdy připomínající "grafické peklo" nejsou nasměřovány na zadní strany, ale rozumíme ekonomickému důvodu takového kroku.

Pochvalu si magazín zaslouží opět za nekonvenční a osobitý přístup ke grafickému zpracování. Líbí se nám nápad "zakroužkovávat" či podtrhávat důležité části textu v jinak trochu fádních úředních oznámeních. Skvělé je i publikování velkoformátových snímků, to je něco, co vídáme v málokterých radničních listech, a je to velká škoda. 

Drobnou poznámku letos směřujeme k množství citací a zmínek primátora města a jeho náměstků, obvykle jsme jich v jednotlivých číslech napočítali i několik desítek, což je nad obvyklým průměrem. 

Kritérium
Grafické zpracování
Texty
Obálka/titulní strana
Kvalita fotografií
Rozsah
Originalita a rozmanitost 
Přiměřenost citací a fotek politiků
Praktičnost informací
Edukativní obsah
Zábavní obsah

Body 
10 (10)
10 (10)
5 (5)
5 (5)
3 (3)
5 (5)
2 (3)
3 (3)
3 (3)
3 (3)

titulní strana

ukázka sazby

ukázka sazby