Nejlepší radniční listy malých obcí mají Tuchoměřice, Adamov a Lety

Soutěž Radniční listy roku 2022 zná své první vítěze. Cena za nejlepší tištěný zpravodaj obcí do 2 tisíc obyvatel letos míří do středočeských Tuchoměřic. Na druhém místě se umístil jihočeský Adamov, bronz získala obec Lety. 

Tuchoměřický zpravodaj je již tradičně porotou velmi dobře hodnocen takřka ve všech hodnocených disciplínách. Svou současnou podobu získal na konci roku 2019, kdy ještě vycházel na osmi číslovaných stranách. Dnes je desetistránkový.

Zpravodaj vyniká detailním grafickým zpracováním. Zde si ovšem lze povšimnout, že ona detailnost a propracovanost byla ještě patrnější právě ve vydáních na konci roku 2019 a začátku roku 2020, kdy zpravodaj obsahoval ještě propracovanější infografiky a celkově byla sazba více propracovanější. Dnešní podoba je oproti té původní již mírně zjednodušená, byť se jedná opravdu o detaily - například původní design pracoval s vlastními mapovými nákresy. Sazba je oproti jiným periodikům podobně velkých obcí velmi nadprůměrná, přesto si dovolujeme poznámku, že by bylo záhodno již na detailnosti a propracovanosti více neubírat.

Celkově je design velmi vydařený. Působí elegantně, velmi přehledně, volí příjemné barvy a velkou zásluhu mají i moderní fonty.

Texty jsou též skvělé. Zpravodaj poskytuje kompletní zpravodajský přehled o dění v obci i jejího okolí. Články jsou doplňovány o přímé řeči nejen politických představitelů, což oceňujeme. Celkově články působí jako kvalitní novinářské texty, nikoli pouhá úřední sdělení.

Obálka působí přehledně, zbytečně neprotežuje "slovo starosty".

Zpravodaj obsahuje i edukativní obsah, většinou formou rozhovorů či rozsáhleji zpracovaných témat. Zároveň je praktický (kalendář akcí) a neopomíjí ani "zábavní" prvky.