Mezi weby malých obcí vítězí Ostopovice

Nejlepšími webovými stránkami obcí do 2 tisíc obyvatel byl v soutěži Radniční web roku vyhlášen portál obce Ostopovice. 

Ostopovice jsou obec v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji, na rozhraní Bobravské vrchoviny a Dyjsko-svrateckého úvalu. Žije zde přibližně 1 700 obyvatel.

Ostopovické webové stránky spravuje společnost Antee, jejíž klienty je téměř tisícovka českých obcí. Klienti Antee spravují web prostřednictvím redakčního systému IPO. 

Obecně se shodujeme na tom, že naprostá většina webových stránek, které podobně velcí hráči na trhu (Antee, Webhouse atd.) obcím a městům dodávají, mají bohužel značně šablonovitý design, který od sebe liší spíše jen detaily. Je ale vidět, že v poslední době města na tyto velké IT dodavatele tlačí, aby jejich weby co nejvíce odlišily a vtiskly jim více originality. 

“Prefabrikované” obecní webové stránky mají pro obce samozřejmě výhody - velký dodavatel ví, co vše na webu musí být, aby neporušoval zákon (úřední deska, registr oznámení, e-podatelna, veřejné zakázky a podobně), odpadá složité ladění, hodiny programátorské práce, která je navíc velmi drahá. Zároveň to ale vede k tomu, že se od sebe weby obcí příliš neliší a co je nejhorší - máme trochu pocit, že velcí dodavatelé obecních webu trochu usínají na vavřínech a co do uživatelské pohodlnosti je leckteré obecní weby na míru umí překonat. Nedá se tedy říct, že bychom využití služeb velkých IT firem nějak výrazně obcím doporučili - a pokud ano, pak jedině právě takovou cestou, jakou zvolily Ostopovice. 

Web Ostopovic totiž využil všech možností, jak svou on-line prezentaci vyladit. Stránky fungují v rámci responzivity ve dvou režimech. Pro mobilní telefony se zobrazuje graficky úsporná verze, desktopová plná verze je ovšem velice poutavá. Na velkolepé úvodní stránce se na pozadí přehrává profesionálně natočený loop, který kombinuje záběry z dronu. Ty jsou laděné tmavým filtrem, aby video nepřehlušovalo ovládací prvky. Při scrollování úvodní landing page se horní menu transformuje do statického prvku. 

Zbytek úvodní stránky je spíše průměrný a dal by se určitě ještě vyladit. 

Menu je velmi jednoduše a intuitivně řazené do tří kategorií, z nichž každá po najetí kurzorem zobrazí rollovací nabídku. Některé rubriky jsou opět velmi působivé, například historie obce, u které je pouze škoda, že nemá i fotografické přílohy. Velmi podrobně je zpracován též přehled rozpočtů a dokumentů, které s ním souvisí. Funkční a praktický je také červený sidebar, který odkazuje na často vyhledávané přehledy a informace. 

Web velmi komplexně pojímá i informace nad rámec běžných povinností - najdete zde i přehledy místních firem, spolků a sportovních klubů. 

Designu hodně dodává i kvalita fotografií, které jsou použity jako úvodní carusely u jednotlivých rubrik. 

Vyzdvihnout lze i aktualizovanost webu, která je opravdu kvalitní ve všech rubrikách, i těch týkající se územního rozvoje a připravovaných projektů. 




Radniční web roku 2023 - municipality do 2 tisíc obyvatel

1. Obec Ostopovice
2. Obec Vážany
3. Obec Pustiměř