Magazín Zlín opět nejlepší v kraji: Krásný zvenku i zevnitř

V rámci soutěže Radniční listy roku 2021 jsme podrobně zkoumali devět tištěných zpravodajů měst Zlínského kraje. Zaměřili jsme se na města, která mají více jak 10 tisíc obyvatel. Výsledek? Nejlepším zpravodajem velkých měst v kraji je Magazín Zlín. Souboj to byl ale velmi těsný - velmi kvalitními periodiky se mou pochlubit hned další tři města, a to Kroměříž, Uherské Hradiště a Valašské Meziříčí.

1. místo: Statutární město Zlín

Magazín Zlín, 49 bodů z 50

Magazín statutarního města Zlín je zpět ve skvělé formě. Ještě nedávno totiž vycházel v omezené podobě s polovičním rozsahem. Dnes se již můžete začíst do periodika s 32 číslovanými stranami skvělého obsahu. 

Je to příběh s dobrým koncem. Město Zlín rozhodlo o tom, že když se magazínu nedaří shánět inzerenty, omezí jeho rozsah, aby pro městskou pokladnu nebyl příliš velkou zátěží. Vydávání podobně zpracovaného měsíčníku na kvalitním papíře jistě není finančně snadné, na druhou stranou jsou také radniční noviny, které neobsahují vůbec žádnou inzerci a město je považuje jako službu občanům, kterou zkrátka musí financovat i za cenu "ztrát". Co je vhodný postup, na to se názory liší. Jisté je, že nyní vychází magazín opět v původním formátu o 32 stranách. 

Vše začíná obálkou, v tomto případě elegantní, čistou a velmi jednoduchou. V kombinaci s krásnou titulní fotografií je to kombinace, která vždy funguje. Byť si dovolíme poznamenat, že některá čísla by mohla být při výběru titulních obrázků trochu lepší. Číslo s žirafou odkazující na článek o zákulisí zoo je perfektní - naopak ale některá čísla mají úvodní snímek nevýrazný a trochu nudný. 

Obsah magazínu je kvalitní. V tomto rozšířeném (respektive původním) rozsahu je časopis konečně již velmi podrobný a zahrnuje veškeré dění ve městě včetně kultury, sportu a představuje také jednotlivé městské firmy či odbory radnice. Celostrana věnovaná právě některé z městských organizací je po obrazové i textové straně velmi originální. 

Fotografie i texty jsou velmi kvalitní, potěší i texty o historii. Magazín disponuje sympatickými grafickými prvky, to jsme ocenili již minulý rok, kdy Magazín Zlín skončil celkově na 4. msítě v celorepublikovém kole. A zcela zaslouženě. 

Máme pouze drobnou výhradu k nadprůměrné míře fotografií, citací a rozhovorů s politickými představiteli. V současné době se na lukrativní druhé číslované straně objevuje výhradně tento typ obsahu, ale je pozitivní, že se zde politici spravedlivě střídají a čtenář tak má alespoň poznat celé politické vedení města, nikoli pouze osobu pana primátora. Co ale považujeme za diskutabilní, je období, kdy magazín vycházel v omezeném rozsahu, ale přesto věnoval celou jednu stranu pouze fotografii a úvodníku primátora. To je ale pouze malé mínus na jinak velmi kvalitním periodiku, které je nepochybně jedním z nejlepších v celé republice.

(foto: FB Město Zlín)

Kritérium
Grafické zpracování
Texty
Obálka/titulní strana
Kvalita fotografií
Rozsah
Originalita a rozmanitost obsahu
Přiměřenost citací a fotek politiků
Praktičnost informací
Edukativní obsah
Zábavní obsah

Body 
10 (10)
10 (10)
5 (5)
5 (5)
3 (3)
5 (5)
3 (3)
3 (3)
3 (3)
2 (3)