Lesy ČR bravurně komunikovaly pokácený strom

O síle sociálních sítích se přesvědčil státní podnik Lesy České republiky. Na začátku všeho byl jeden třísetletý dub, který - přestože šlo o zdravý krásný strom - pokácel zaměstnanec této firmy. Dotyčný ale podcenil dosah a sílu Facebook skupin zaměřených na ochranu přírody.

Na pokácení stromu upozornil na svém facebookovém profilu ekologický aktivista Michael Cestr, zprávu pak zveřejnil server iRozhlas. „Nedaleko Krnova, směrem na Láryšov, byl v tichosti pokácen odhadem přes 300 let starý dub. Strom rostl v lese, který spravují Lesy ČR, a z okolních stromů byl výrazně nejstarší. Jednalo se jistě o jeden z nejstarších stromů na Krnovsku,“ napsal Cestr.

Příspěvěk na Facebooku Cestr publikoval 1. května 2021 ve večerních hodinách. S masivním rozšířením příspěvků pomohlo jeho sdílení ve skupinách zaměřených na ochranu přírody a turistiku. Odtud se v řádu hodiny šířil raketovou rychlostí - po dvou dnech měl již 8 tisíc sdílení. 

Spíše než samotné pokácení stromu nás zajímalo, jakým způsobem budou Lesy ČR kauzu řešit na sociálních sítích. První reakce přišla 3. května dopoledne, což je velmi dobrý výsledek. Státní podnik zareagoval téměř do 24 hodin od zveřejnění příspěvků. Reakce byla jasná, srozumitelná a také věcná: "Vyjádření k pokácenému dubu u Krnova Bohužel jsme zjistili, že došlo k závažnému chybnému rozhodnutí našeho zaměstnance. Porušil všechny vnitropodnikové normy vztahující se k podobným situacím a bude vyvozena pracovně-právní odpovědnost a s revírníkem ukončen pracovní poměr."

Lesy ČR na svém Facebooku férově sdílely také původní příspěvek Michaela Cestr. Vyjádření státního podniku sice na Facebooku sklidilo lavinu rozezlených komentářů, ale ty nesměřovaly k samotnému vyjádření, ale především znovu k činu pana revírníka. Jediné, co by se dalo zlepšit, je intenzivnější komunikování s lidmi, kteří na problém upozorňovali například v komentářích u jiných příspěvků, a to v době od vzniku kritického příspěvku po odpověď Lesů ČR. Uživatelé se domáhali reakce, ale nikdo jim na jejich komentáře doteď neodpověděl.