Které město má nejlepší radniční listy, sociální sítě a web? Velký přehled výsledků

Která česká města komunikují nejlépe? Na to zaměřil třetí ročník soutěže o nejlepší radniční listy a profily na sociálních sítích. Hodnocení ukázalo, že města se stále více snaží zaujmout všechny generace obyvatel. Nově tak například natáčí podcasty či zkouší nové funkce Instagramu.

Česká republika je země zaslíbená „radničním listům“. Své periodikum vydávají i ty nejmenší obce. Nezisková organizace Kvalikom hodnotí jejich kvalitu podle deseti kritérií, jako je například grafické zpracování, úroveň textů, fotografií, přiměřenosti politické prezentace, edukativnosti či dle rozsahu. Letos porovnávala kvalitu 540 periodik ve třech kategoriích podle počtu obyvatel.

„Vítězem v kategorii obcí do 2 tisíc obyvatel je obec Tuchoměřice, která vydává velmi kvalitní noviny. V kategorii od 2 do 10 tisíc obyvatel zvítězilo město Rosice, které svůj zpravodaj kompletně redesignovalo, a to na skvělé úrovni. Vítězem mezi velkými městy je letos opět Praha 3, která se pojetím radničních listů velmi odlišuje, ale tento koncept stále považujeme za nejlepší v zemi a doposud nepřekonaný,“ vysvětluje Vít Novák, organizátor soutěže Radniční listy roku.

Radniční listy roku 2022:


Kategorie do 2 tisíc obyvatel:

  1. místo: Obec Tuchoměřice
  2. místo: Obec Adamov
  3. místo: Obec Lety

Kategorie od 2 do 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: Město Rosice
  2. místo: Město Hostivice
  3. místo: Město Tišnov

Kategorie nad 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: MČ Praha 3
  2. místo: Město Příbram
  3. místo: Město Třebíč

Spolek Kvalikom se zároveň v třetím ročníku soutěže Zlatý lajk zaměřil na kvalitu obecních a městských sociálních sítí. Hodnotil Facebookové a Instagramové profily. „Hlavními kritérii byla kvalita obsahu, schopnost rychle a vstřícně odpovídat na dotazy, schopnost publikovat čtivé a informačn hodnotné příspěvky, dále kvalita videí, specializovaných formátu jako Reels či Stories a dle vzhledu statických prvků jako je profilový obrázek či cover,“ vysvětluje Novák. M2sta se podle něj na sociálních sítích snaží zaujmout především mladší generace. Nově se tak čím dál více měst pouští do natáčení krátkých odlehčených videí, podcastů a obecně se snaží sledovat trendy. Celkově bylo hodnoceno přes 400 profilů.

Cenu za nejlepší profil na Facebooku si v kategorii malých obcí odnáší Špindlerův Mlýn, v prostřední kategorii město Hustopeče a mezi největšími městy zabodovala Jihlava. Ta na svém Facebooku publikuje mimo jiné velmi kvalitní videoreportáže. Špindlerův Mlýn naopak boduje obsahem, který láká turisty z celé země. Cenu za nejlepší Instagramové profily si převezme Kladno, v prostřední kategorii Lanškroun.

Zlatý lajk 2022 - Facebook:


Kategorie do 2 tisíc obyvatel:

  1. místo: Město Špindlerův Mlýn
  2. místo: Obec Chlebičov
  3. místo: Obec Loučná nad Desnou

Kategorie od 2 do 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: Město Hustopeče
  2. místo: MO Vratislavice nad Nisou
  3. místo: MO Vítkovice

Kategorie nad 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: Město Jihlava
  2. místo: Město Kadaň
  3. místo: Město Olomouc

Zlatý lajk 2022 - Instagram:

Kategorie do 2 tisíc obyvatel:

nehodnoceno

Kategorie od 2 do 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: Město Lanškroun
  2. místo: Město Hořice
  3. místo: Město Dačice

Kategorie nad 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: Město Kladno
  2. místo: Město Jihlava
  3. místo: Město Zlín

Zcela nově se organizace Kvalikom zaměřila i na kvalitu webových stránek, které hodnotila dle 20 podrobných kritérií. „Nehodnotíme pouze vzhled a technikálie, ale zaměřujeme se především na uživatelskou přívětivost. Mnoho měst má totiž stránky poměrně nepřehledné a složité,“ popisuje Vít Novák.

Mezi weby malých municipalit uspěla obec Otice, dále město Skuteč. První místo mezi velkými radnicemi si stejně jako za radniční listy odnáší Praha 3.

Radniční web roku 2022:


Kategorie do 2 tisíc obyvatel:

  1. místo: Obec Otice
  2. místo: Obec Hrdějovice
  3. místo: Obec Perštejn

Kategorie od 2 do 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: Město Skuteč
  2. místo: Obec Kunčice pod Ondřejníkem
  3. místo: MO Vítkovice

Kategorie nad 10 tisíc obyvatel:

  1. místo: MČ Praha 3
  2. místo: MČ Brno-Střed
  3. místo: Město Kadaň