Kladno vydává magazín s nádhernými obálkami a zajímavým obsahem. Opět nejlepší v kraji

V rámci soutěže Radniční listy roku 2021 jsme podrobně zkoumali 20 tištěných zpravodajů velkých měst (nad 10 tisíc obyvatel) Středočeského kraje. Výsledek? Nejlepším zpravodajem je opět měsíčník města Kladna. I letos jsme ale museli vybírat mezi opravdu skvěle zpracovanými zpravodaji - mezi ty nejlepší řadíme i magazíny Kutné Hory, Kolína, Příbrami, Nymburku a několika dalších. 

1. místo: Statutární město Kladno

KLADNO, 50 bodů z 50

Kladenský měsíčník jsme v minulém ročníku soutěže Radniční listy roku ocenili celorepublikově druhým místem. Letos je konkurence větší, ale i přesto jsme i letos označili toto periodikum za nejlepší v celém kraji. Po důvodech není nutné složitě pátrat a jsou viditelné na první pohled - je evidentní, že magazín KLADNO vyniká skvělým grafickým zpracováním a úžasnými obálkami. To ale není zdaleka vše. 

S napětím jsme čekali, jak koronavirus "zamává" právě s kladenským magazínem. Není to tak dávno, kdy vycházel v omezeném rozsahu na 16 stranách. Poté se k naší radosti rozšířil na 32 stran. Letos se číslo ustálilo na 24 stranách, tedy zlatá střední cesta. Mnoho obsahu tak muselo ustoupit, ale stále je to ještě dostatečný prostor. 

I letos musíme opět pochválit obálku magazínu. Ostatním městům ji často uvádíme jako příklad - takto se to má dělat v případě volby magazínové obálky s jednou hlavní fotografií (jiný případ jsou novinové či členitější obálky s grafickým layoutem). Obálky těchto radničních novin jsou na pomezí novinařiny a umění. Z každého čísla je unikát. Své samozřejmě dělá jak kvalitní papír, tak zdobný nápis KLADNO - tato kombinace funguje skvěle. 

K obsahu: na své si přijdou čtenáři, kteří se zajímají o historii města a osobnosti s ním spjaté. Velký prostor je věnován územnímu rozvoji a plánování či textům vysvětlujícím fungování města - od odpadů přes autovraky po kamerový systém. Vše je doprovázeno fotografiemi a kvalitními reportážními texty. Dostává se i na sport a kulturu.

Kladenský měsíčník si vždy dokáže vyloženě "vyhrát" s tematickými rubrikami a celostránkovými grafikami, například se seznamy jubilantů. 

Grafické zpracování obsahu uvnitř je na některých stranách poměrně fádní, chybí mu originální prvky a trocha hravosti. Celkově ale oceňujeme, že i infoboxy a praktické informační přehledy jsou jednotné. 

Magazínu by neškodilo více fotografií, a to klidně ve větší velikosti, občas jsou příliš utopené v textu.

Stále trváme na tom, že KLADNO je i přes drobné výhrady perfektně zpracované periodikum, které se může řadit mezi celorepublikovou elitu. 

(úvodní foto: FB - Město Kladno)

Kritérium
Grafické zpracování
Texty
Obálka/titulní strana
Kvalita fotografií
Rozsah
Originalita a rozmanitost 
Přiměřenost citací a fotek politiků
Praktičnost informací
Edukativní obsah
Zábavní obsah

Body 
10 (10)
10 (10)
5 (5)
5 (5)
3 (3)
5 (5)
3 (3)
3 (3)
3 (3)
3 (3)

titulní strana

ukázka sazby

ukázka sazby