Karlovarské radniční listy nejlepší v kraji. Zaujmou grafikou i vyvážeností

V rámci soutěže Radniční listy roku 2021 jsme podrobně zkoumali šest tištěných zpravodajů měst Karlovarského kraje. Zaměřili jsme se na města, která mají více jak 10 tisíc obyvatel. Výsledek? Nejlepším zpravodajem velkých měst v kraji jsou Karlovarské radniční listy.

1. místo: Statutární město KArlovy Vary

Karlovarské radniční listy, 45 bodů z 50

Zajímá vás, jak asi vypadá zpravodaj města, které znají všichni Češi a turisté z celého světa jako město lázeňské? Místní radniční zpravodaj přitom svým obsahem nemá daleko od jiných periodik velkých měst. I ve městě jako jsou Karlovy Vary řeší starosti všedních dní. A Karlovarské radniční listy o nich velmi detailně kvalitně informují. 

Magazín vycházel do roku 2020 s jednoduše a originálně zpracovanou minimalistickou obálkou. Poté ji nahradil nový layout, který město používá dodnes. Nutno zmínit, že předchozí grafická úprava skutečně nebyla špatná a kdo má rád střídmost, patrně ho změna obálky příliš nepotěšila. Je ale pozitivní, že periodikum je na první pohled "radniční list", protože předchozí název KRL mohl některé čtenáře vést k dojmu, že se jedná o komerční časopis. Současná obálka nenechá nikoho na pochybách, že v ruce drží oficiální městský zpravodaj. Pokud by ale design názvu vycházel z loga města, které je velmi vydařené, patrně by byl výsledek ještě lepší. 

U podobně koncipovaných obálek je klíčová kvalita titulní fotografie. Tu město vždy drželo na vysoké úrovni, zrovna 3 poslední vydání ale v tomto ohledu dokonalá nejsou. Naopak vydání z června, července a srpna roku 2020 jsou opravdu nádherná. 

Vnitřek novin je zpracován designově velmi vydařeně. Modročervené grafické prvky odkazují na barvy loga města, vše je přehledné. I některé inzeráty jsou vytvořeny v grafickém vizuálu města. Fonty jsou příjemné. Líbí se nám tenká linka, která v záhlaví u názvu rubrik - je decentní a příjemná, stejně jako infoboxy a informační přehledy.

Kvalita fotografií je mírně kolísavá, u vyloženě funkčních a zpravodajských textů se na estetiku příliš nehledí. Textově jsou radniční listy velmi profesionálně zpracované. 

Periodikum obsahuje mnoho dobrých obsahových nápadů - například stálou rubriku s kontakty na vedoucí jednotlivých odborů. Noviny jsou zaměřeny především na aktuální dění s důrazem na územní rozvoj a praktické informace pro občany. Nebylo by ale špatné uvažovat o trochu větší zábavnosti každého vydání - pomohly by rozhovory (delší a na zajímavější témata), zajímavě zpracovaný místopis s tipy na výlety do přírody, historie města, křížovka a podobně.

V čem jsou listy velmi zajímavé, je téměř nulová míra politické prezentace. Primátorka města i její náměstci v periodiku mají velmi skromný prostor. Noviny nemají ani jinde takřka "povinný" politický úvodník. Díky rubrice Hydepark se dá dokonce říct, že prostor pro opoziční a vládnoucí politiky je zde naprosto vyrovnaný - to je skutečně příkladný postup. 

(úvodní foto: FB Karlovy Vary)

Kritérium
Grafické zpracování
Texty
Obálka/titulní strana
Kvalita fotografií
Rozsah
Originalita a rozmanitost obsahu
Přiměřenost citací a fotek politiků
Praktičnost informací
Edukativní obsah
Zábavní obsah

Body 
9 (10)
10 (10)
4 (5)
4 (5)
3 (3)
4 (5)
3 (3)
3 (3)
2 (3)
3 (3)