Jaké sociální sítě používají evropské vlády? Dominuje Facebook a Twitter

Svou obdobu českého Úřadu vlády má téměř každá evropská země. Podrobně jsme analyzovali prostřednictvím jakých sociálních sítí komunikují s veřejností. Vzniklo tak zajímavé porovnání, ze kterého vyplývá, že dosud nejsilnější pozici má mezi vládními sítěmi Facebook. Zjistili jsme ale také několik zajímavostí, které stojí za pozornost. 

V potaz jsme brali skutečně výhradně vládní sociální sítě, tedy ani prezidentské, ani účty jednotlivých zaměřené na turistický ruch, ani sociální sítě jednotlivých ministerstev. Námi dohledané sociální sítě jsou výhradně účty spravované pracovníky zahraniční obdoby Úřadu vlády. 

  • Ze 48 evropských zemí má 38 vlád účet na Facebooku
     
  • TikTok, před kterým například český NÚKIB s ohledem na bezpečnostní rizika varuje, používá maďarská, kazachstánská, maltská, ale překvapivě i francouzská vláda
     
  • Instagram používá 28 vlád, o něco více je aktivních účtů na Twitteru, aktuálně se nazývajícího sítí X
     
  • YouTube kanál spravuje 29 vlád
     
  • Rovná desítka účtů je na síti LinkedIn, a to včetně českého Úřadu vlády
     
  • Mezi méně rozšířené sítě patří Flickr, který používá sedm vlád
     
  • Komunikační platforma Telegram, která funguje zároveň i jako sociální síť, je používána vládami Ruska, Moldavska a Kazachstánu
     
  • Specifická situace je ve "Vládě Ruské federace", která se komunikačně vymyká ostatním evropským vládám. Její oficiální účty najdeme totiž výhradně na Telegramu, Vkontakte (obdoba Facebooku), Ok.ru (obdoba Twitteru), Dzen.ru (blogerská platforma) a Rutube.ru (obdoba YouTube)
     
  • Každý evropský úřad vlády má vlastní webové stránky, kde jsou většinou, ale ne vždy, odkazy na sociální sítě dohledatelné. Výjimkou jsou weby vlád Něměcka a Albánie, u kterých odkazy na sociální sítě vedou na sociální sítě aktuálních předsedů vlád. 
     
  • Žádnou sociální síť nespravuje úřad vlády Nizozemí, Běloruska (běloruská vláda na sociálních sítích aktivní je jinými způsoby, ale v tomto případě posuzujeme čístě kounikaci úřadů vlády), Dánska, Kyprua a Lichtenštejnska
     
  • Úřad vlády České republiky je aktivní na Facebooku, Instagramu, X (Twitter) a LinkedIn. Ředitelem Odboru komunikace je Václav Smolka.
     
  • Nejvíce sociálních sítí používá úřad vlády Slovinska a Francie

Jak kvalitně z hlediska obsahu a vizuální kvality na sociálních sítích komunikuje oproti jiným evropským zemím česká vláda? Jaký je v jiných zemí poměr mezi počtem obyvatel a followerů na sociálních sítí vlád, a jak si v tomto ohledu česká vláda vede? A jak jsou na tom jiné úřady, například prezidentské? A jací evropští politici mají na sítích největší dosah? I na to se v budoucnu zaměříme. 

Kompletní přehled: 

Odborníky oceňovaný Instagram maltského úřadu vlády

Španělský úřad vlády (La Moncloa) na Facebooku

Ruský úřad vlády se straní západním sociálním sítím, vytváří vlastní napodobeniny. Toto je obdoba YouTube. 

YouTube účet ukrajinské vlády

Něměcký Bundesregierung má na Facebooku téměř milion followerů...

...oproti tomu například účet na Facebooku patřící vládě San Marina je spíše komorní záležitost. Má necelé 4 tisíce followerů (12 % populace), kteří na nový příspěvek občas čekají i několik týdnů