Jak vznikají ceny za Radniční listy roku a Zlatý lajk?

Soutěže Radniční listy roku a Zlatý lajk čeká letos třetí ročník. Zatímco v roce 2019 se účastníci museli spokojit pouze s diplomem, v minulém roce již byla udělovaná ocenění sofistikovanější. Jak sošky se "zlatým" lajkem a radničními listy vypadají a jak vznikají? Věděli jste například, že všechny prvky vznikají u tuzemských výrobců? 

Dvojice ocenění vzniká automaticky pro každého účastníka naší soutěže, ať skončí na kterémkoli místě. Každé radniční listy i městské sociální sítě si totiž zaslouží alespoň symbolickou odměnu za to, že obyvatelům přináší informace. Za dobu tří let, kdy nám rukama prošly stovky zpravodajů a účtů, jsme ještě nenarazili na vysloveně nekvalitní komunikační kanál. Odměnu si zkrátka zaslouží všichni, rozdíl je pouze v dosaženém umístění. 

Ze tří dílů

Ocenění se skládá ze tří částí. Podstavce, štítku a sošky. Vše začíná výrobou podstavce, který imituje sklo, ale ve skutečnosti je z extrudovaného plexiskla. Díky tomu mu nehrozí rozbití při přepravě. Podstavce pro nás vyrábí na míru česká firma Plexiplast. Jednotlivé díly se nejprve nařežou, poté je čeká strojní leštění a nakonec ruční úprava hran.

Další na řadě je výroba štítků, kterou má na starosti česká firma VAK ProGTech. Štítky jsou vyrobené z kartáčovaného hliníku. Některá ocenění ročníku 2021 bohužel obsahovala gramatickou chybu, kdy za číslovkou s umístěním nebyla po tečce mezera. To se v příštím roce již nestane. 

3D tisk od PrusaLab

Nejzajímavější je ale nepochybně výroba sošky. Mnozí soutěžící po obdržení ceny tipovali, jak ocenění vznikalo, a většina uhodla správně, že se jedná o 3D tisk. V tomto případě o tisk na 3D tiskárně známé české společnosti PrusaLab, címž se kruh výhradně českých dodavatelů uzavírá. Společnost PrusaLab nad výrobou ceny na začátku roku 2021 převzala záštitu, vyrobila pro nás ukázkové tisky, které jsme následně využívali při soutěži Zlatý lajk pro krajské úřady.

Pro obce a města jsme již sošky vyráběli ve vlastních 3D tiskárně, samozřejmě na té od PrusaLab, neb na trhu nemá konkurenci a je to kvalitní český výrobek. Výroba všech ocenění trvala několik měsíců, neboť například tisk Zlatého lajku trvá okolo 14 hodin. Za výsledek to ale rozhodně stálo a můžeme prozradit, že pro ročník 2022 jsou již výrobní kapacity posíleny natolik, aby mohly být ceny distribuovány v průběhu září letošního roku. 

Ruční práce

Poctivá ruční práce je i kompletace ceny, která zahrnuje především přesné a pečlivé přilepení ceny k podstavci. K lepení používáme nejkvalitnější lepidlo se speciálním aktivátorem, vydržet by tak měl i to nejtvrdší zacházení. 

O transport cen se stará Česká pošta, která letos opět zvládla doručit všechny balíčky bez poškození. 

Všem dodavatelům děkujeme a věříme, že naše ocenění jsou pro pracovníky úřadů odměnou, kterou si skutečně zaslouží.