I malá obec může mít krásný web. Otice si odnáší ocenění

Letošní první ročník soutěže Radniční web roku dopadl úspěšně. Webové stránky jsme hodnotili především z hlediska uživatelské přívětivosti a designu. Vítězem kategorie do 2 tisíc obyvatel je letos obec Otice.

Webové stránky obce jsou postavené na systému Galileo, jsou nicméně velmi kvalitně a důkladně individualizované a rozhodně nepůsobí prefabrikovaně. Jsou naopak poměrně originální, plné zajímavých widgetů a díky úvodnímu videu na karuselu stránky působí i živě a atraktivně.

Struktura stránek tkví v rozdělení do 5 základních položek v menu, které obsahují několik rubrik. Některé z rubrik jsou zvýrazněny pod karuselem, patrně ty, které jsou nejčastěji používané. Nerozumíme jen zařazení "hlášení rozhlasu", jedná se totiž evidentně o neaktualizovanou rubriku. Dále na homepage najdeme výpis aktualit, bannery a na konci stránky výpis některých položek z menu.

Mezi zajímavé funkce řadíme především widget ukazující aktuální stav řeky Hvozdnice. Funkce aktuální teploty nebyla v době testování dostupná. Je škoda, že tyto widgety nejsou dostupné na homepage, ale pouze uvnitř rubrik.

Zajímavý prvek participace je anketa týkající se fungování obce.

Pokud myší najedeme v menu na Kontakty a chceme přejít na Kontaktní údaje, je poměrně snadné z nabídky omylem vyjet kvůli malé výšce rollovací nabídky.

Stránky jsou v příjemném designu, který barevně i fontem vychází z loga obce. Barvy i logo vystihují obec, připomíná přírodu, místní hospodářství a zemědělství, obzvlášť kvalitu záběrů v karuselu. Jsou na pohled opravdu příjemné a profesionálně natočené.

Responzivita webových stránek byla testována na 5 různých zařízeních (Windows, OS X, iPad, iOS, Android) se skvělým výsledkem. Web je plně responzivní a ve všech variantách zůstává plně přehledný a funkční.

Webové stránky jsou dostatečně aktualizované, a to na denní bázi.

Stránka obsahuje informace o historii obce a obecné informace, které jsou sepsány poutavě a vyzdvihují zajímavosti, které návštěvníka rozhodně mohou velmi zaujmout. Rychlost odezvy zcela optimální.

SEO optimalizace testována ve 3 vyhledavačích (Seznam, Google, Bing), s optimálními výsledky v 5 různých klíčových slovech.