Dačice se mohou pochlubit nejlepším Instagramem

Vítěze soutěže Zlatý lajk mezi malými obcemi jsme již představili. V kategorii měst a obcí od 2 do 10 tisíc obyvatel, tedy prostřední ze tří kategorií, letos první místo v disciplíně “obecní Instagram” vyhrává město Dačice. 

Toto jihočeské město má přes 7 tisíc obyvatel. Aktivní je i na Facebooku a Youtube. Instagramový účet má 700 sledujících. V letošním roce zde správci publikovalo téměř 160 příspěvků, které jsou na velmi vysoké úrovni - většina patrně focena na profesionální fotoaparát, což v kombinaci s lehkým dobarvováním snímků vytváří působivý a jednotný feed. Příspěvky mají navíc poutavou textaci, administrátor šikovně pracuje s hashtagy i emotikony. 

Ve feedu se neobjevují jen posty zaměřené například jen na kulturní akce, ale je zde snaha ukázat město z mnoha různých úhlů - městské akce, okolní příroda, detaily místní architektury. Vytváří to velmi zajímavý mix. 

Pracuje se i s formátem reels, ale spíše na průměrné úrovni. 

Velmi aktivní je používání stories, a to na obstojné úrovni. Dačice nemají úplně ustálený grafický vizuál, který by ve stories správce užíval, což je u tak velkého města už trochu škoda, ale i tak je práce se stories velmi dobrá. Oceňujeme i často aktualizovaný archiv stories. 

Další výtka směřuje k feedu příspěvků - ne všechny ze 160 letošních postů jsou vydařené z hlediska kvality fotografie a nelíbí se nám ani občasná publikace grafických příspěvků, které do feedu nepatří. Jinak ale profil opravdu velmi chválíme. 

Ukázkový příspěvek: 



Zlatý lajk 2023 (Instagram) - municipality od 2 do 10 tisíc obyvatel

1. Město Dačice
2. Město Lanškroun
3. Město Frýdlant nad Ostravicí