Chuchelský zpravodaj má unikátní grafiku. Politici jej nezneužívají

Chuchelský zpravodaj vydává na počet obyvatel jedna z nejmenších pražských městských částí Praha-Velká Chuchle, ale svým zpravodajem se rozhodně řadí mezi celorepublikovou elitu. Vyniká především precizním grafickým zpracováním.

Zpravodaj je v mnoha ohledech zajímavý. Je poměrně výrazně odpolitizovaný. Ve všech číslech z roku 2019 by se čtenář musel ponořit do textů článků, aby zjistil, kdo je aktuálně starostkou městské části (pod některými články je starostka podepsána jako autorka, občas je zmíněna v textu, ale výrazná fotografie v roce 2019 nevyšla ani jedna, kromě článku, který starostku představoval v rámci seriálu představení členů zastupitelstva). To je samozřejmě pozitivní a ze strany politických představitelů sympatický přístup, proti kterému nelze nic namítat. Chybí zde starostenské úvodníky, které v některých zpravodajích zabírají i první tři strany. S tím, že někde po úvodníku starosty následuje úvodník prvního místostarosty. Chuchelský zpravodaj takto nepostupuje a je to dobře. 

Zlepšit by se měly fotografie

Co lze zlepšit, je výběr fotografií na obálce zpravodaje. V elitní “desítce” nejlepších zpravodajů v této soutěžní kategorii, z nichž většina je magazínového typu s jednou ústřední fotografií na obálce, jsou obálky Chuchelského zpravodaje bohužel jedny z nejslabších. Fotografie by měly být lepší, mohou být i mírně abstraktní či “umělecké”, ale u zpravodaje, který nevychází každý měsíc a redakce by měla mít čas na výběr, bychom čekali více. Záhlaví obálky je ale zpracováno vkusně.

Sazba obsahu zpravodaje je velmi kvalitní, čistá a nápaditá. Velmi dobře je zvolen až designový font titulků, funguje skvěle především na papíře, na který je papír tištěn (vysoká gramáž s povrchovou úpravou). Obsah je přehledný, vzdušný.

Ze všech hodnocených zpravodajů má ten chuchelský nejlépe zpracovanou část informující o rozhodnutích zastupitelstva. Vše je velmi přehledně rozřazeno, vysvětleno a jako bonus jsou u přehledu QR kódy, kterými lze spustit audiozáznam, přejít na stránku, kde jsou k dispozici zápisy a kompletní znění usnesení. 

Sazbu oživují QR kódy

S QR kódy se dokonce pracuje na mnoha místech zpravodaje - skvělé je především to, že fungují. Málokdo ovšem ví, a to by možná bylo dobré připomínat, že pro načtení QR kódů již není potřeba žádná aplikace, ale například v iPhonu lze pouze spustit vestavěný fotoaparát a zobrazit kód na displeji.

Skvěle zpracované jsou tabulky a různé informační přehledy. Obvykle v jiných zpravodajích vídáme tabulky “každý pes jiná ves”, protože je samozřejmě časově náročné je takto zpracovávat, ale tomuto zpravodaji se to daří a výsledek za to opravdu stojí, protože obsah působí jednotně.  Stejně tak i zveřejňovaná data jsou zajímavá, informační přehledy jsou zajímavým zpestřením obsahu.  

Velmi kvalitně zpracované texty o historii města, doplněné o zajímavé fotografie, texty jsou psané poutavě a mohou v obyvatelích vzbudit o historii města zájem, což je vždy pozitivní. Články jsou jako v jednom z mála zpravodajů psány opravdu žurnalistickou formou, například obsahují citace. Zní to jako samozřejmost, ale je to opravdu výjimečné, zejména v této kategorii zpravodajů menších měst a obcí.