Benešovský Instagram je nejlepší mezi českými městy

Letošním vítězem soutěže Zlatý lajk v kategorii instagramových profilů velkých měst, tedy těch s více jak 10 tisíci obyvateli, je město Benešov. 

Benešovský Instagram se dlouhodobě trochu vymyká tomu, jak vypadá sociální sítě velkých českých měst, na druhou stranu jak z hlediska oblíbenosti u followerů, tak i z hlediska našich hodnotících kritérií je profil opravdu kvalitní a úspěšný.

Benešov během jednoho roku stihne publikovat i několik stovek příspěvků. Přistupuje k Instagramu hodně odlišným způsobem - nesnaží se o vyloženě dokonale laděný feed plný dokonalých fotografií, ale tvoří pravidelnou mozaiku, kde kombinuje svou vlastní speciální grafiku a fotografické příspěvky. Výsledek je, že feed je na první pohled sjednocený a dobře působící. Grafika využívá barvy benešovského vizuálního stylu, který město používá i na Facebooku a využívá ho napříč celou svou komunikací. 

Nedá se říct, že by všechny publikované snímky byly kvalitní - je mezi nimi hodně momentek, jejichž autorem zřejmě mnohdy nejsou sami správci. Na obsahu se tak podílí i sami obyvatelé. Mezi opravdu profesionálními snímky tak jsou i momentky z telefonu. Na kvalitě to je někdy bohužel znát. I tak se ale správci snaží alespoň o filtraci fotek. 

Textace příspěvků je velmi zdařilá, jsou používány emotikony a hashtagy. Followeři příspěvky příliš často nekomentují, ale to je u Instagramu běžné. O to více “lajkují”.

Archiv stories je velmi graficky zdařilý, a potěší i to, že je pravidelně a často doplňován a logicky řazen.



Zlatý lajk 2023 (Instagram) - municipality nad 10 tisíc obyvatel

1. Město Benešov
2. Město Kopřivnice
3. Město Kolín