Lajknutí fotky ostříhaného Feriho? Vězeňská služba se distancovala

"Sítě se baví. Ostříhaného Feriho lajkla Vězeňská služba," zní titulek článku, který informuje o údajném označení snímku nového sestřihu bývalého poslance Dominika Feriho tlačítkem "like" oficiálním twitterovým účtem Vězeňské služby ČR. 

Po WhatsAppu a Facebooku začal kolovat kolem poledne dne 2. 6. 2021 screenshot, který měl prokazovat, že "lajk" se u fotky opravdu objevil. Odpoledne z obrázku vytvořil server Novinky.cz článek s výše citovaným titulkem. Od údajného lajku, kterým měla Vězeňská služba podle diskutérů naznačit další osud exposlance, se ale VS ČR distancovala. "Vězeňská služba ČR se distancuje od článku novinky.cz týkající se "lajkování" fotografie nové image Dominika Feriho na Twitteru. Podobné příspěvky v žádném případě vědomě nekomentujeme. Každopádně ale děkujeme Novinky.cz za rostoucí zájem o náš Twitter," uvedla organizace na svém účtu.

Již v kolem 14. hodiny, kdy jsme na internetu poprvé tento obrázek zachytili, jsme díky záložce "Lajky" na twitterovém účtu @CrSluzba zjistili, že správci účtu tento snímek "neolajkovali", případně že byl tento lajk po určité době odstraněn (neexistuje "historie" lajků, podle které by se dala skutečnost prokázat). 

Kromě Twitteru spravuje VS CŘ také Facebook, Instagram a YouTube. Dlouhodobě je na sítích velmi úspěšná, její profily sledují tisíce uživatelů. 

Poznámka: Dne 3. 6. 2021 jsme publikovali článek, který označoval informaci o údajném lajku za hoax. Spolek Kvalikom, z. s. byl následně kontaktován uživatelem, který původní lajk zachytil, a redakci poskytl videosoubor, ze kterého vyplývalo, že v určité době mohla fotka být kutečně "lajkem" označena.