Jak udělat z čísel originální obsah? ČSÚ našel recept

Představte si excelovou tabulku plnou čísel a zadání udělat z ní zajímavý instagramový účet. Obtížné, nikoli však nereálné. Český statistický úřad si s takovým úkolem poradil skvěle. Instagramový účet @ceskystatistickyurad nás zaujal především svým grafickým zpracováním. 

Míra nezaměstnanosti, kolik Češi utratí za alkohol, počet aut na tisíc obyvatel. To vše se dá vyjádřit čísly a ČSÚ takovými statistikami disponuje. Jak je ale převést do poutavého obsahu, který zaujme uživatele sociálních sítí? Není to samozřejmě jednoduché, protože byť se jedná o zajímavá data, přece jen na sítích potřebujete konkurovat roztomilým koťátkům, individualizovaným reklamám a záplavě dalšího virálního obsahu. 

Český statistický úřad vsadil na dvě sociální sítě. Na Twitteru komunikuje "vážněji", obsah využijí především novináři. Počet sledujících brzy dosáhne 20 tisíc uživatelů, což ČSÚ řadí k nejúspěšnějším českým twitterovým účtům veřejné správy. Obsah zpravidla odkazuje na web www.statistikaamy.cz, což je internetový magazín ČSÚ, který též doporučujeme sledovat a číst. Najdete zde mimo jiné archiv časopisu Statistika&MY, který kromě svého obsahu stojí za pozornost i vzhledem ke svému brilantnímu a čistému zpracování. 

Z čísel zajímavé grafické vizuály
Grafické zpracování obsahu vyniká především na Instagramu, kde už při prvním pohledu na feed vidíme, že v ČSÚ bedlivě dbají na jednotnost grafických výstupů. Úřad používá skvěle vypadající moderní a originální font. Instagram je sice síť primárně orientovaná na fotografie a vždy, když se někdo snaží ji plnit grafickým obsahem či - bohužel - písemnými vyjádřeními či tiskovými zprávami - nevypadá to zpravidla moc dobře. U úřadu zpracovávajícího data to ale jinak nejde a grafici respektují to, že se vizuál omezuje jen na jedno číslo a je doplněn jednoduchým ilustračním snímkem či grafikou. Ta je vždy jednotná, v přísně dané paletě pastelových barem, podobně jako všechny ostatní výstupy ČSÚ na webu či Twitteru. 

Kvalitního zpracování si všímají i uživatelé. "Moc se mi líbí grafické zpracování. Informace se hned lépe čtou. Pěkná práce," ocenil uživatel @dominik.korsala. Nám nezbývá než souhlasit. 

Úvodní foto: zdroj ČSÚ

Instagramový feed  

Archiv časopisů na webu www.statistikaamy.cz