Členové vlády na Instagramu. Vede trio Bartoš, Rakušan a Fiala

Třináct z 18 členů vlády premiéra Petra Fialy má vlastní profil na Instagramu. Zatímco někteří na své followery teprve čekají, trio největších instagramových politikých influencerů je jasné: Vít Rakušan, Ivan Bartoš, Petr Fiala. Na Instagramu jde zároveň o tři nejsledovanější české aktivní politiky. V žebříčku nezohledňujeme účet Dominika Feriho s 859 tisíci odběrateli, neboť nezastává žádnou politickou funkci. 

1. Vít Rakušan, @vitrakusan, 53 tisíc followerů  
Nejsledovanější účet ze všech členů současné vlády má Vít Rakušan. Na Instagramu působí od října 2018. Celorepublikový zásah a prudký nárůst odběratelů zaznamenal v druhé půli roku 2020. Účet nabízí pohled do politikova soukromí a do určité míry nabízí exkluzivní obsah, protože zde najdete příspěvky, které nejsou zároveň na facebookové stránce či Twitteru. V posledních týdnech je znát profesionalizace účtu, se kterou mírně vzala za své určitá míra autenticity a bezprostřednosti, ale i tak účet nabízí zajímavý obsah. 

2. Ivan Bartoš, @pirativanbartos, 51 tisíc followerů
Ivan Bartoš si Instagram založil v roce 2015, kdy zde poprvé sdílel první přípěvek - prádlo na věšáku. Profil předsedy České pirátské strany je obecně jednoznačně nejodlehčenější ze všech ministerskcých sociálních sítí. Příspěvky jsou mnohdy vtipné a jako snad jediný člen vlády se Ivan Bartoš nebojí používat ani memes. Ta mají zároveň velmi silný dosah. 

3. Petr Fiala, @petr.fiala1964, 41 tisíc followerů
Premiér ČR Petr Fiala v současné době na dva své kolegy "ztrácí" 10 tisíc sledujících, podle trendu růstu jeho Instagramu ale očekáváme, že by se během letošního či příštího roku mohl dostat na první místo. Instagram Petra Fialy je velmi aktivní, z hlediska grafického a kvality fotografií jde v současné době zřejmě o nejlepší český účet politika na sociální síti. Najdeme zde aktualizovaný archiv stories, aktuální vyjádření, reporty o pracovním programu či informace o rozhodnutí vlády. Prioritní sítí Petra Fialy je nepochybně Twitter, jeho tým se ale Instagramu snaží v rámci možností přiblížit. 

4. Vlastimil Válek, @vlastimilvalek, 18 tisíc followerů
Ministr zdravotnictví ČR disponuje téměř 20 tisíci followery, což je za poslední rok velmi výrazný nárůst prakticky z nuly. 

5. Marian Jurečka, @marianjurecka, 6 tisíc followerů
Marian Jurečka je v používání Instagramu zřejmě nejaktivnější, alespoň co do počtu publikovaných příspěvků a stories. 

6. Martin Kupka, @martin_kupka, 2 600 followerů

7. Jana Černochová, @cernochova_jana, 2 527 followerů

8. Jan Lipavský, @jan_lipavsky, 2 156 followerů

9. Zbyněk Stanjura, @zbynekstanjura, 1 535 followerů

10. Martin Baxa, @martinbaxa75, 1 532 followerů

11. Helena Langšádlová, @helena.langsadlova, 1 416 followerů

12. Mikuláš Bek, @mikulasbek, 781 followerů

13. Anna Hubáčková, @anna__hubackova, 694 followerů